Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Nieuw bankschandaal raakt spaargeld en leningen

Het Libor- en Euriborschandaal heeft diepe sporen getrokken in de financiële wereld. Miljoenen klanten van banken in de VS, Europa en Azië hebben wellicht teveel rente betaald of te weinig spaarrente ontvangen.

Basis
De Libor- en Euribortarieven vormen de basis waartegen de banken elkaar onderling geld lenen. De tarieven van hypotheken, spaarrekeningen, kredieten, derivaten en talloze andere financiële producten zijn daar direct van afhankelijk. Manipuleren van de Libor- en Euribortarieven heeft dan ook een enorme invloed op de winstposities van de aangesloten banken. 

Manipulatie
Een groot aantal banken uit verschillende landen was betrokken bij het manipuleren van deze rente, die elke ochtend op basis van een opgave van 16 internationaal opererende banken wordt berekend. Hoe omvangrijk het renteschandaal is, is niet precies vast te stellen. Geschat wordt dat circa 350 biljoen dollar aan financiële transacties dagelijks onderwerp was van rentemanipulatie.

Pensioenuitvoerders PGGM en het Zweedse AP7 laten onderzoeken of zij de schade kunnen verhalen.

Het schandaal kwam aan het licht toen financieel persbureau Bloomberg bewijs ontving waaruit bleek dat handelaren de rente manipuleerden.

Boetes
Dat banken niet zomaar wegkomen met dergelijke winststimulerende praktijken bleek wel uit de enorme boetes die werden opgelegd. Zo werd in Nederland de Rabobank beboet. En wel met 774 miljoen euro.
 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-10-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.